Boende

Information om rums-, lägenhets- och husuthyrning, samt lägenheter och hus att köpa kan man ofta hitta i den lilla lokala annonstidningen Penny Saver, och/eller i till exempel de vanliga tidningarna så som San Diego Union Tribune och North County Times. Många matvarubutiker erbjuder också bra gratis tidningar med information om lägenhetsuthyrning och köp av hus och lägenheter.

Man kan också hitta information om boende genom att kontakta en mäklare. Under rubriken Svenska tjänster finns kontaktinformation till svensktalande mäklare som kan assistera dig.

Ett annat sätt att hitta boende på är att söka på internet. Bra sökord beroende på vad man söker kan vara “room to let”, ”real estate to rent”, ”rentals”, ”homes/houses to buy”, ”condos to rent/buy” och så vidare. Kan man också skriva till ett geografiskt område så som till exempel San Diego i sin sökning, så kan detta vara gynnsamt.

Craigslist är en internet sida som är bra om man söker boende. Se följande webbsida för mer information.

Andra förslag på webbsidor är;
- ForRent.com
Rentals.com
Apartment guide
- Rentbits.com
- Sign On San Diego
- North County Times
- 4 Rent

Utbudet varierar och fler och bättre alternativ kan förekomma. Organisationen Utlandssvenskar erbjuder sina medlemmar en bostadsförmedling som eventuellt kan vara till nytta för en bostadssökande. Se deras webbsida för mer information.

Om man är intresserad av att bo i en familj så skadar det inte att kontakta de svenska organisationerna så som till exempel SWEA och Svenska skolan för att se om någon av deras medlemmar är intresserade av att hyra ut ett rum. Man kan då förhoppningsvis få sätta in en annons i deras nyhetsblad eller skicka ut ett e-mail till deras medlemmar.

Ett bra tips är att köra runt i det område där man tror sig vilja bo för att se om det finns några affischerade lägenhetserbjudanden. Många gånger erbjuder lägenhetsuthyrare speciella erbjudanden för så kallade “walk-ins”. Man får då också en chans att se hur området ser ut och hur det ligger i förhållande till matbutiker, lokal trafik, banker med mera.

Är man intresserad av att hyra en lägenhet/ett rum/ett hus så efterfrågas oftast “social security number” och bevis på att man har en “god” ekonomi. För mer information om vad “social security number” är, se under huvudrubriken Övriga tips ovan.

Maria Rüdlinger Walker har år 1999 skrivit ihop information för studenter som söker boende. Informationen är gammal, men stämmer fortfarande i många fall. Viss information är specifik för Los Angeles området, men det finns också en hel del bra generell information som ges. Nedan tas en del av denna generella informationen upp.

Söker man boende för en kortare tid (mindre än sex månader) är det enligt Marias erfarenhet vanligtvis svårare att hitta en lägenhet än vad det är att hyra ett rum. Många som hyr ut vill att man ska skriva på ett hyreskontrakt för åtminstone sex månader.

Maria tipsar också om att man ska ha ett skriftligt kontrakt och alltid be om kvitton för de pengar man betalar. Vanligtvis får man lägga en månadshyra i deposition och om man vill flytta ut brukar uppsägningstiden vara 30 dagar om inget annat har kommit överens om.

Maria tar också upp att det finns agenturer (“agencies”) som kan hjälpa till att matcha dina behov med olika alternativa boenden. Detta kostar naturligtvis pengar, men kan vara väl värt besväret om man till exempel saknar tiden att söka själv.

För ytterligare läsning se Marias text på följande webbsida.