Svenska traditioner

För att få lite information om varifrån våra svenska traditioner kommer kan följande webbsidor vara behjälpliga; Sweden och traditioner.

De olika svenska organisationerna i San Diego har genom åren anordnat firanden av olika svenska högtider. För att delta i firandena måste man ibland vara medlem, men ibland räcker det om man känner någon som är medlem och som ska gå. Vissa firanden, så som till exempel valborg, är öppet för alla.

Nedan kommer en lista på vilka som anordnat vilka firanden, men listan börkontrolleras eftersom denna kan ändras.

Högtid
ArrangörInformation
FettisdagenSWEAVid SWEA:s årsmöte, som infaller i närheten av denna dag serveras semlor. Dessa kan också beställas från Swedish Royal Bakery.
PåskSvenska skolanPåskfirande anordnas för eleverna och föräldrarna som är medlemmar i skolan.
ValborgSWEAFiras oftast på Coronado Beach med brasa, sång och medhavd picknick. Öppet även för människor som INTE är med i SWEA.
Sveriges nationaldagSWEA, Consulate of Sweden, House of Sweden, SACC, samt Svenska skolan i San Diego samarrangerar detta evenemang.På denna dag firar Svenska skolan sin skolavslutning i Balboa park i samband med nationaldagsfirandet vid House of Sweden. Svenska konsuln håller tal och det sjungs fina svenska sommarsånger.
MidsommaraftonHouse of SwedenI Balboa Park dekoreras en majstång, som det sedan dansas runt och de traditionella sångerna sjungs. Försäljning av godsaker sker också vid detta tillfälle.
KräftskivaSWEAEn trevlig middag med kräftor, sång i gott sällskap.
KräftskivaSACCYtterligare en trevlig middag med kräftor och sång i gott sällskap.
KräftskivaIKEAÄven IKEA brukar ha en kräftskiva. Man betalar en mindre summa pengar (ca 10 dollar/vuxen och 3 dollar/barn) och får ta del av en trevlig kräftskivebuffé med kräftor, köttbullar, potatisgratäng, desserter med mera. Om man vill sitta tillsammans med en annan familj nämner man det vid bokningen av biljetterna.
LuciaSWEAUnder “December Nights” i Balboa Park, vilket brukar äga rum första helgen i december anordnar SWEA ett luciatåg. Här sker försäljning av svenskt godis, glögg, svenska hembakade kakor, svenskt hantverk i bland annat SWEA:s och Svenska skolans regi. En fantastisk fest som äger rum i två dagar. Väl värt ett besök och öppet för offentligheten!
Julfest med luciatågSvenska skolanFör Svenska skolans medlemmar och stödmedlemmar annordnas en julfest med dans runt granen och luciatåg. Se Svenska skolans websida för information om stödmedlemmskap.
JulbordIKEA i San DiegoFör ungefär 16 dollar per vuxen och 3dollar per barn får man ett härligt svenskt julbord med alltifrån Janssons frestelse och köttbullar till ett dessertbord fullt med läckerheter. Sker inte varje år så kontakta närmaste IKEA butik för detaljer.
JulbordSACC30-40 dollar per person kostar detta julbord och tidigare år har detta julbord besökts av luciatåg.